Hoe veilig is uw technische installatie?

Uw woning is een plek waar u graag verblijft. Een plek die u (zelf) heeft aangepast aan uw wensen. Een plek waar u zich thuis voelt en waar u zich veilig voelt. Maar hoe veilig is uw woning eigenlijk? Hoe staat het bijvoorbeeld met de gas- en elektravoorzieningen in uw woning?

Ongelukken met gas en elektra in woningen komen gelukkig niet vaak voor in Nederland. Maar als het mis gaat, zijn de gevolgen wel groot. Koolmonoxidevergiftiging, brand, elektrocutie of gasexplosie; u wilt het gewoon niet riskeren. Achterstallig onderhoud, ondeskundig doe-het-zelven en slechte ventilatie zijn de belangrijkste oorzaken. U bent als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de gas- en elektra-installatie in de woning. Bent u huurder, dan is uw verhuurder dus verantwoordelijk.
Uit diverse onderzoeken van woninginstallaties is gebleken dat er sprake is van een serieus veiligheidsrisico. Manco’s die werden geconstateerd zijn onder andere:

Gas:

  • leidingen die niet gasdicht zijn
  • ontoelaatbare CO² productie van gastoestellen
  • onvoldoende ventilatie

Elektra:

  • foutieve uitbreiding van het elektriciteitsnet
  • direct aanrakingsgevaar
  • foutieve aarding
  • brandgevaar ten gevolge van overbelasting

Bovendien bleken er ook nog veiligheidsproblemen te zijn met betrekking tot rookkanalen, bereikbaarheid van de kruipruimte en de watertechnische installatie.

UNETO-VNI is van mening dat een periodieke keuring van woninginstallaties noodzakelijk is om de veiligheidsrisico’s te beperken. UNETO-VNI heeft hiervoor een keuringsmethode ontwikkeld, het Veilig thuis Keur. Aan de hand van een inspectielijst worden uw gas-, water- en elektra-installatie gecontroleerd op verborgen gebreken. Wanneer de installateur niets afwijkends constateert, krijgt uw woning het Vt Keur en wordt hij afgemeld in een landelijk systeem van een onafhankelijke stichting. Door het predikaat “Vt Keur” kunt u ervan uit gaan dat het veiligheidsniveau gewaarborgd is.

Blijkt uit de inspectie dat er iets aanvullends moet worden gedaan, dan overlegt de installateur met u of hij de reparatie ter plekke uitvoert of later ervoor terugkomt. De kosten die uit deze reparatie voortvloeien, zijn voor u als huiseigenaar. Pas als de reparatie is uitgevoerd, kan de woning worden afgemeld in het landelijke systeem.

Net als bij de APK voor auto’s is er ook toezicht op het werk van de installatietechnische keurmeesters. Daarom controleert een onafhankelijke stichting ook nog eens steekproefsgewijs op de kwaliteit en de uitvoering van de keuringen. Voor meer informatie of een offerte klikt u op ‘contact’ of op www.vtkeur.nl.

Wat kost een veilig thuis keuring?

De prijs van een veilig thuis keuring is afhankelijk van de complexiteit en grootte van uw woning. Een rijtjeswoning, twee-onder-een kap of een vrijstaande woning tot 500 m³ inhoud bedraagt € 95,00.
De prijs voor overige woningen is op basis van een op maat gemaakte offerte. Genoemde prijzen zijn incl. BTW.